неділя, 25 грудня 2016 р.

Шпаргалка з найновіших технологій в освіті


Як розібратись в технологічних трендах?
Якщо ви коли небудь намагались розібратися в багаточисельних модних виразах, пов’язаних з освітніми технологіями, то запросто могли відчути себе як першокласник на уроці вищої математики.
Ми пропонуємо невеличку шпаргалку, яка допоможе вам бути в курсі всього того, що зараз відбувається в найпередовіших школах.
1.      
1:1 Технологія
Кожен учень отримує в своє розпорядження персональний ноутбук або планшет. Навчання стає більш персоналізованим, учень – більш самостійним, а школа виходить за рамки класу. Здається, це набагато краще, ніж роздавати роздруківки
2.      
Асинхронне навчання
Студенто – орієнтований метод навчання. Завдяки використанню онлайн – ресурсів, студенту і викладачу не обов’язково бути присутнім в один час в одному місці. І так, студенти – можете приходити на урок в піжамах!

3.      
Система керування курсами (СМS)
Сайт курсу або класу – велика справа. СМS допомагає тримати в порядку інтернет – матеріали, домашні завдання та інші документи. А  також керувати розкладом й вести обговорення між всіма учасниками процесу.
4.
Дистанційне (онлайн-) навчання
Віртуальне середовище, в якому викладачі і студенти взаємодіють і не думають про час і місце. Не хвилюйтесь, навичок  телепатії поки не вимагається, тільки інтернет.
5.
Перевернутий клас
Як щодо того, щоб виконувати домашню роботу в школі? В перевернутому класі учні знайомляться з темою ще до уроку. Вдома дивляться відео або використовують інші навчальні матеріали, а дорогоцінний час в класі використовується для спільної роботи над завданням.
6.
Гейміфікація
Використання прийомів і елементів гри з метою підвищення мотивації й активного залучення в процес навчання. І нехай почнеться гра!



7.
Неформальне навчання
Освіта поза традиційною школою. Геть важенні рюкзаки!

8.
Навчальна платформа
Онлайн – сервіс,  де можна зберігати навчальні матеріали, обмінюватися інформацією, виконувати, зберігати і здавати завдання.

9.
Масовий відкритий онлайн – курс (МВОК)
Курс, всі матеріали і завдання якого доступні будь – якому жителю планети. МВОК об’єднує викладачів і студентів, зацікавлених в певній темі. Чим більше учасників, тим ефективнішим буде навчання.

10.
Відкриті освітні ресурси
Цифрові матеріали з відкритою ліцензією, доступні для всіх і безкоштовно. Такі підручники не розсипаються від частого використання, ігри не перестають  працювати через подряпини на дисках, а полички медіатеки, здається, ніколи не переповнюються. Все це можна переробляти за власним бажанням, знання не має кордонів.

11.
Персоналізоване навчання
Освіта, цілком і повністю побудована під окрему людину. Зміст, темп, структура і мета навчання варіюється в залежності від індивідуальних особливостей учня

12.
Віртуальний клас
Онлайн -  простір, де взаємодіють вчителі і учні. Взагалі, це не відеогра, але зацікавленість учнів стане помітно вищою, якщо сприймати це так.

13.
Адаптивне навчання
Навчальні програми, які, як швець, підганяють під зміст і темп подачі матеріалу під рівень знань конкретного учня.

14.
Мішане навчання
Перевірений рецепт успіху: візьміть небагато занять в класі й стільки ж роботи з онлайн – матеріалами.  Змішайте і потрясіть добре для кращого   результату.
Додаток: визначте, коли, де і як студент будуть здавати онлайн – контент.

15.
Диференційне навчання
Програми, що дозволяють по – різному представляти навчальні матеріали (від стандартних лекцій до ігор і тестів) в залежності від того, який спосіб подачі інформації краще працює на учня. Хоч способи навчання будуть різними, задача залишається єдиною для всіх.
16.
Електронні книги
Відкладіть маркери й закладки, електронні книги можна читати на комп’ютерах або рідерах.
17.
Електронний клас
Клас, що оснащений гаджетами, які допомагають в навчанні.

18.
Індивідуальне навчання
Всі студенти отримують один і той же матеріал, але кожен освоює йог в своєму темпі, одні – повільно й рівномірно, інші – швидко й ривками.
19.
Методичні технології
Звичні способи навчання доповнюються новими технологічними можливостями, які збагачують навчальну програму. Масштаб змін залежить від технічних можливостей конкретної школи
20.
Безперервна освіта
Немає правил, які забороняють навчатися після певного віку. Безперервною освітою називають все те, чим після закінчення інститутів займаються дорослі для власного розвитку.
21.
Онлайн – лабораторія
Не дивлячись на те, що попадають в таку лабораторію зі звичного класу, всі роботи виконуються тільки онлайн. Відкиньте халат і окуляри (фартуки й нарукавники), якщо тіль ви не збираєтесь на костюмовану вечірку.
22.
Синхронне онлайн – навчання
Онлайн – навчання, коли студенти й викладачі спілкуються один з одним в реальному часі. Не відволікайтесь, вчитель може спитати вас в будь – який момент.
23.
Віртуальне навчальне середовище
Навчальна система, яка імітує учіння в реальному світі, використовуючи все ті ж іспити, завдання, класи і т. ін … В якості нагороди можна роздавати, наприклад, яблука – один в один як справжні.



Немає коментарів: